Történetünk

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Liska Tibor Szakkollégiuma hivatalosan 2007 márciusában alakult meg a Gazdaság- és Társadalomtudományi Karon. Korábban más formában, de hasonló szellemiségben 2004 óta Szakmai Szervező Team működött. A BME más karai mellett fiatalnak számító GTK néhány hallgatójában először ebben az évben, 2004-ben merült fel az a gondolat, hogy szükség van olyan rendezvényekre, előadásokra, melyek túlmutatnak az egyetemi előadások és gyakorlatok szükségszerűen merev korlátain, és a tisztán elméleti megközelítés mellett megmutatják az üzleti, gazdasági folyamatok érdekességeit és gyakorlati működését.

E kezdeményezés eredményeként került megrendezésre 2005 márciusában az I. Gazdasági és Menedzsment Szakmai Hét. A rendezvény programjai között szerepeltek különböző szakmai és fél-szakmai előadások, melyeket több neves cégvezető és az akkori oktatási miniszter is megtisztelt előadásával. Ekkor került megrendezésre a Karon az első esettanulmányi verseny is, amely azóta már rendszeres erőpróbájává vált a tudásukat gyakorlatban is kipróbálni vágyó hallgatóknak. A Szakmai Hetek rendezvénysorozat sikerét jelezte a több száz résztvevő illetve a rengeteg pozitív visszajelzés.

Ezen törekvések kiteljesedéseként 2007. február 20. és március 14. között immár harmadik alkalommal került megrendezésre a Gazdasági és Menedzsment Szakmai Hetek. A Szakmai Hetek programsorozatában olyan vállalatok és elismert szakmai tekintélyek előadásai szerepeltek, mint az EDS vagy a PwC és mint dr. Veress József vagy dr. Mérő László. A rendezvény keretein belül az esettanulmány-felkészítő előadások valamint a hagyományos szakmai esettanulmányi verseny is helyet kapott, melynek külön rangot adott, hogy ez a VIII. OPEV műegyetemi döntőjeként zajlott le.

A Szakmai Hetek sikereit látva a Szakmai Szervező Team elérkezettnek látta az időt arra, hogy az évek munkája által fejlődésnek indított GTK-s szakmai közösségi életnek új keretet adjon. Ez az új keret az előző évek tapasztalataira épülve a Liska Tibor Szakkollégium lett.

2007. óta szakkollégiumunk folyamatosan nő és fejlődik.  Jelenleg közel 80 fős aktív tagsággal, és ugyanekkora senior tagsággal rendelkezünk. Több programunk is állandóvá vált az évek során. Évente sikerrel kerül megrendezésre a Liska Tibor Szakmai Hetek, ahová szakmájukban elismert előadókat hívunk el, hogy aktuális témákról meséljenek a hallgatóságnak. Kétévente megrendezzük névadónk modelljén alapuló táborunkat, a LisKalandot, mely iránt egyre  szélesebb körű az érdeklődés, valamint több esettanulmányi versenyt is szervezett már a Liska. Ezen kívül állandóak őszi és tavaszi táboraink, a támogatóknak és előadóknak rendezett Liska-est és 2014-ben megrendezésre került az első Liska-konferencia is.

Tagjaink szép eredményeket érnek el a különböző esettanulmányi versenyeken, a Tudományos Diákköri Konferencián és többen ösztöndíjban is részesültek.