Névadónk

Szellemi forradalmár. Deviáns géniusz. Névadónk.

Gondolatai szükségszerűen továbbgondolásra késztetnek, lehetetlen közönyösen elmenni mellettük.

Liska TiborLiska Tibor közgazdász 1925-ben született. Életműve egyedülálló gazdaságmechanikai modellje; elméletei előképének legfeljebb Hayek meglátásai tekinthetők. Koncepcióját, az önszabályozó gazdaságot az ökonosztát névre keresztelte, melyben a gazdaságmechanika valójában piacibb a szabadpiacnál is. Igazságos, egyénközpontú és devianciájában zseniális.

Liska az építő vita feltétlen híve volt. Vitatkozott másokkal, és örömmel vette, ha vele is vitatkoztak. „A gazdasági életben nincs happy end, csak a mind magasabb rendű, kevésbé elvtelen kompromisszumok irányába való fejlődés." - tartotta.

Liska Tibor 1994-ben hunyt el. Szellemi öröksége ma is aktuális.

"Liskát nem lehetett cenzúrázni. Minél jobban akarták volna, annál élesebben fogalmazott volna. Liskánál bátrabb gondolkodót én nem ismertem." - Kopátsy Sándor (Bp. 1995. okt. 26.)

Liska Tibor

"Borzasztóan csalódott vagyok személyesen is amiatt, hogy Liska Tibor legfontosabb gondolataiból, az általa vallott értékekből roppant kevés megy át a köztudatba" - Surányi György, az MNB volt elnöke (1990-91, 95-2001) 

Szakkollégiumunknál a névválasztás nem egyszerű formaitás. Liska Tibor erős személyisége és elvei átjárják a mindennapi működésünket. A munkássága előtti tisztelgés és elismerés csúcsa a nyaranta megrendezésre kerülő gazdaságszimulációs táborunk, a LisKaLand. Törekszünk arra, hogy az általa vallott értékek fennmaradjanak és minél több emberhez eljussanak.