Szakmai Napok‘18 élménybeszámoló 1.2018/03/12

Beszámolónk a megújult Szakmai Napok első napjáról, melyen Orbán Krisztián átfogó gazdasági előadását hallgathattuk meg.

A Liska Tibor Szakkollégium által szervezett Szakmai Napok keretein belül első programunkon Orbán Krisztián beszélt világgazdaságról, Magyarország demográfiájáról, a fiatal közgazdászok helyzetéről és ezen témák összefonásával született meg az a rendkívüli tudásanyag, amelyet befogadhattak a résztvevők a Magyar – Köz – Gazdaság című előadásán.

DSC_0733.jpg

Fotó: Nidermayer Nóra/Liska Tibor Szakkollégium

Bevezetésképp a világgazdaság jelenlegi állapotának kialakulásáról volt szó. A múltban igen nagy nyereséget tudhatott maga mögött a globalizáció hatására a világgazdaság egy nagyobb része, jövedelemnövekedés és a tőketulajdonosok meggazdagodásának képében. Ám ennek volt egy hátulütője. A volt Szovjet utódállamok, Nyugat Európában és Amerikában pedig az alsó-középosztály ezen vesztettek. A változások hatása volt többek között, hogy Kína megerősödött gazdaságilag, az Egyesült Államok pedig a háttérből kezdte el irányítani a világgazdaságot.

Magyarország is fejlődött az elmúlt tíz évben, mivel nagy tőke áramlott be és sok munkahely jött létre a multinacionális vállalatoknak köszönhetően. Az Európai Unió által integrálódott az ország, pénztámogatásokat is kap, így létrejött egy duális gazdaság. Viszont ezen veszített is a hazai tulajdonban lévők köre, mivel a multik több munkahelyet, versenyképesebb fizetést kínálnak. Láthatóan fontos a globalizáció Magyarország számára is, de mint mindennek, így ennek az ajándékérmének is két oldala van.

DSC_0758.jpg

Fotó: Nidermayer Nóra/Liska Tibor Szakkollégium

Végül szó volt az ország demográfiai felépítéséről munkák és jövedelmek szempontjából. Ami talán a legfontosabb volt az ottlévők számára, hogy részletesebben megtudhatták, hogy milyen lehetőségek várnak rájuk, ha kilépnek a munkaerőpiacra. Orbán Krisztián elmondta, hogy a multinacionális cégeken kívül állami szférában is el lehet helyezkedni, továbbá az ambíciókkal rendelkezők számára lehetőség van szabadúszóként vagy vállalkozóként is szerepelni.

Szabó Emese

« Vissza a hírekhez