Szakmai Napok'18 élménybeszámoló 2.- Jövőkép Meetup2018/03/13

A második napon a jövő lehetőségeiről, innovációiról beszélgettünk az A38 hajón.

A Szakmai Napok Jövőkép meetupja igazán exkluzív helyszínt kapott: az A38 hajón beszélgethettünk innovatív témákról, mint az okosotthonok, 3D nyomtatás, robotizáció vagy a kriptovaluták. Ahogy Tófalvy Tamás – az est moderátora – fogalmazott: a meetup egy freestyle kerekasztal. Hozzászólások, kérdések, a témák összefüggései és összefűzése teszi a meetupot nagyon informatívvá és érdekessé.

DSC_0064.jpg

Első előadónk Szarvas Péter volt, aki az okosotthonok világát hozta közelebb hozzánk. Cége, a Chameleon Smart Home Systems egy startup cég, amely annak érdekében, hogy minél különfélébb opciók közül válogathassunk, képes fordítani a különböző márkák eszközei között. A berendezések már képesek megjegyezni a szokásainkat, például egy társasház liftjében a kedvenc zenénk szólhat. Biztonságot is ad, hiszen a vizet, a fűtést, a redőnyöket irányíthatjuk vele távolból, így egy vízszivárgás esetén értesítést kaphatunk. Az okosotthon technológia folyamatosan fejlődik és egyre nagyobb teret hódít, a cél pedig Szarvas Péter szerint, hogy egyre több családi ház és társasházak is épülhessenek okos technológiával.

A forradalmi technológiáknál maradva a második blokkot Sztojanov Krisztián, az e-Nable magyarországi alelnöke tartotta. Önkéntes szervezetük rászoruló gyerekeknek készít művégtagokat 3D nyomtatással. A kezek teljesen manuálisak, illetve előállításuk olcsó, így nem baj, ha a gyerekek kinövik azokat. Az e-Nable-t önkéntesek működtetik, és szolgáltatásuk teljesen ingyenes. Krisztián elmondta, hogy ma nincsen gyerekek számára gyártott protézis elérhető árban, ezért célcsoportjuk a fiatalabb generáció.

DSC_0147.jpg

Előkerült a robotizáció témája is, melynek előnyeiről és veszélyeiről Paár Ádám beszélt nekünk. A napjainkban végbe menő technológiai fejlődést a negyedik ipari forradalom, amelynek része a mesterséges intelligencia és a robotizáció. A vilgáon ma már megközelítőleg 1,9 millió robot van, többségük Japánban. A robotok munkája a jövőben lehetővé teheti, hogy kevesebb munkaórát dolgozzunk, illetve sokkal inkább kompetenciáink szerint. A művészi és kreatív munkák felértékelődhetnek, így az önmegvalósítás sem számítana luxusnak. Mindazonáltal Ádám kihangsúlyozta, hogy fennáll a veszélye a felesleges embertípus létrejöttének, illetve a fejlett és fejlődő országok közötti egyenlőtlenség is tovább éleződhet.

A bitcoin és a kriptovaluták szerepéről Csabai Csaba beszélt. A bitcoin már 10 éve létezik, és a blockchain technológia azóta csak fejlődik. Felhasználják orvosi rendszerekben, mert nagy biztonságot nyújt: minden szereplő pénzügyileg érintett, ezért megbízhatóak az ilyen szisztémák.

DSC_0157.jpg

Az előadók blokkjai után a közönség soraiból érkeztek igen érdekes kérdések, felvetések: fel lehet-e használni a művégtagokat a hadászatban, milyen morális kérdések járnak a fejlődésekkel, mennyire biztonságos egy okosotthon? Résztvevők és előadók együtt vitatták meg, hogy mi is vár ránk holnap.

IMG_20180228_192028.jpg

Fotó: Nidermayer Nóra/Liska Tibor Szakkollégium

Bárdos Kata Kincső

« Vissza a hírekhez