EucA, szakkollégistánk a nemzetközi konferencián2017/04/10

Szakkollégiumunk a közelmúltban csatlakozott egy uniós szervezethez, ami által lehetőségünk nyílt arra, hogy különféle nemzetközi szakmai programokon vegyünk részt Európa szerte.

Tagunk, Szondy Zsuzsanna közülünk elsőként próbálta ki magát az EucA világában, mikor októberben kiutazott Írországba egy konferenciára. Az ott szerezett tapasztalatairól, élményeiről volt most szerencsém beszélgetni vele egy interjú során, amivel egy kis ízelítőt szeretnénk kínálni Nektek az ehhez hasonló programajánlatokhoz.

 

Kezdjük az alapoknál. Tulajdonképpen mi is az az EucA?

European University College Association. Küldetésének tekinti, hogy összefogja az európai kollégiumokat. Európa összes olyan fiatalját el kívánják érni, akik szeretnének valami pluszt letenni az asztalra, akik többek akarnak lenni, és akik hajlandóak elmenni pár napra Belgiumba, Amszterdamba, vagy akár a cambridge-i nyári egyetemre is.  Ebből a szempontból figyelnek minket igazából.

Hogy történik a kiválasztás a konferenciáikra?

Nem kell semmi bonyolultra gondolni; egy angol nyelvű önéletrajzot várnak. Egyébként alapvetően jelentkezési sorrendben kerülnek a nevek a listára, ezért érdemes minél hamarabb reagálni a lehetőségekre, mert ezek a konferenciák elég hamar be szoktak telni.  Az októberi dublini útra július környékén lehetett pályázni.

Volt-e valamilyen előfeltevésed, elképzelésed arról, hogy milyen is lesz a dublini konferencia?

Az elején leginkább azt láttam, hogy a szervezők által létrehozott Facebook csoportban a létszám egyre csak növekszik és növekszik, aztán egyszer csak már ötvenen voltunk. Rengeteg olasz, spanyol, román erdélyi meg persze magyar volt, akiket félig-meddig, hallomásból már ismertem - a BME-ről a Menedzsmentből és Simonyiból is többen voltak. Tudtam tehát, hogy ez egy nemzetközi csapat lesz, és a Facebook profilokat nézegetve, azt is, hogy elég sokszínű. Összebarátkoztam egy lengyel lánnyal, aki például robotikát tanul, míg egy spanyol ismerősöm épp marketinget. Elmentünk iszogatni a konferencia vége felé, és egy Guinness mellett megbeszéltük többek közt az egész start-up gazdaságot. Én erre számítottam igazából, és végül ezt is kaptam.

euca1.jpgeuca3.jpg

Ki tudnál emelni egyet a szervezett programok közül, amit különösen hasznosnak találtál?

Csütörtök délelőtt egy olasz srác tartott előadást arról, hogy mit is merített az életben abból, hogy ilyen programokon vehet részt az EucA tagjaként, s hogy a mi generációnknak milyen skillek kellenek ahhoz, hogy „employable”, azaz alkalmazható munkaerő legyen egyszerű alkalmazott helyett.  Nekem ez az egész program és az előadás sorsfordító volt; azelőtt bármikor szakdolgozatot, vagy TDK-t írtam, tárgyakat vettem fel, vagy akár munkát kerestem, mindig valami nagyon profit és komolyat akartam. Ez a srác ezzel szemben nem görcsölt, hanem teljesen lazán tudott beszélni, valami olyanról, amit tényleg szeret. Az előadása után aztán én is rájöttem, hogy fölösleges megszakadni valamiért, amiben igazából nem is leled örömödet; most pedig olyan munkám van, amit élvezek, jól érzem magam, és így sikeres is vagyok, és ez sokkal fontosabb.

A fő EucA-s program a Google Headquarters látogatása volt. Erről is mesélj még kérlek!

10-15 fős csoportokban egy-egy csoportvezetővel barangoltuk be a három épületet. Mindnek más a színe, témája, ihattunk „Google kávét”, tehát tényleg sajátos Google-világot tapasztalhattunk meg. Minden épületben megtalálható minden, ami csak eszedbe jut; csocsó asztaltól a mosodán és masszázson át egészen az orvosi rendelőig… Az alkalmazottaknak az ott-tartózkodásuk meghatározott százalékát tényleges munkával kel tölteniük, de mikor napközben elintéznivalójuk lenne (pl. mosás, orvos) nem kell szabadságot kivenniük. Ez teljesen leveszi rólad a stresszt, az agyad felszabadul, és kreatív tudsz lenni. Innen érződik az az elv, hogy bár robotokat gyártanak, ők maguk nem válnak azzá. Egyébként épp Pizsama Napon látogattunk oda, és a HR-esek smink nélkül, mamuszban csámpáztak be előadást tartani nekünk. Ebből is elég jól átjött, milyen laza és kiegyensúlyozott munkakörnyezetet teremt a Google az átlag multihoz képest.

Össze tudod hasonlítani a mérleg két oldalát, hogy egy ilyen konferencia alkalmával szakmailag illetve szociálisan hogyan tudsz fejlődni? Úgy érzem, erre a két pillérre épül az EucA egész programja.

Igen, ezt jól látod. Szakmailag megtapasztalhatod, hogy egy ilyen szintű multi, mint a Google hogy működik, belelátsz kicsit, milyen ágazatai vannak, és sokat tudsz meg a cégről magáról is, főleg, ha előtte utánanézel kicsit, hogy valamilyen szintű háttértudással érkezz oda. Szociálisan talán hangsúlyosabb, amit egy ilyen konferencia nyújt. Ahogy már meséltem, a csapat nagyon sokszínű, rengeteg különböző országból és tanulmányi területről jönnek. Érdekes emberekkel találkozol, és nagyon szoros barátságokat lehet kötni. Ezzel viszont az is jár, hogy végig angolul kommunikálsz mindenféle témában, ami ismét szakmai előnynek számíthat.

Az utolsó kérdésem a konferencia anyagi vonzatára vonatkozik. Mit áll az EucA, és mit kell magadnak fizetned?

Az anyagi vonzata nem magas ennek. Időben ki szokták írni, és három hónappal előre legfeljebb tízezer forint lesz a repülőjegy oda-vissza. Ott meg már nem puccos éttermekre megy el a pénzed -mi például a tescos háromeurós ebédmenüt ettük, reggelit és vacsorát pedig kaptunk a szálláson, amit a konferencia idejére az EucA fizetett ki. Ezen kívül volt egy díszvacsora is, amit szintén az EucA állt, minden szakmai programmal egyetemben.

Erre szakkolisként szerintem kötelező jelentkezni. Tényleg pénztárcabarát, és az a két-három nap, ami elmegy az életedből emiatt - akár suli, akár munka rovására - az semmi ahhoz képest, amit nyerhetsz, tapasztalhatsz egy ilyen konferencia által.

  euca4.jpg

Balog Eszter

« Vissza a hírekhez